Hata kodu P0612 – yakıt enjektörü kontrol modülü röle devresi arızası

Hata kodu P0612 “yakıt enjektörü kontrol modülü röle devresi arızası” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “Fuel Injector Control Module Relay Circuit Malfunction” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P0612 hatasının kodunun çözülmesi

OBD-II arıza kodu P0612, ‘yakıt enjektörü kontrol modülü röle devresinde arıza’ olarak tanımlanan genel bir arıza kodudur. Arıza, kontrol modülünün (PCM) yakıt enjektörlerinin çalışmasını kontrol eden kısmıyla ilgilidir.

Hata kodu P0612 – yakıt enjektörü kontrol modülü röle devresi arızası

Bazı durumlarda, yakıt enjektörü kontrolörü ayrı bir kontrol modülü olabilir. Ancak daha sık olarak PCM’ye entegre edilir, bu da otomobil üreticisi için yer, zaman ve para tasarrufu sağlar.

Kontak açıldığında ve PCM’ye voltaj uygulandığında, kontrolörün birkaç kendi kendine testi gerçekleştirilir. Dahili kontrolör öz testlerinin gerçekleştirilmesine ek olarak, bir kontrolör ağı (CAN) test edilir. Çeşitli kontrolörlerin düzgün iletişim kurduğundan emin olmak için her bir modülden gelen sinyalleri karşılaştırmak için kullanılır.

PCM yakıt enjektör rölesi kontrolünün etkin bir şekilde kontrol edilemediğini tespit ederse, P062F kodu kaydedilecektir. Alternatif olarak, PCM yerleşik kontrolörlerden herhangi biri arasında bir uyumsuzluk tespit ederse. Dahili bir yakıt enjektörü rölesi kontrol hatasını gösteren bu kod da kaydedilecektir.

Arızanın algılanan ciddiyetine bağlı olarak MIL uyarı ışığının yanması için birkaç arıza döngüsü gerekebilir.

Arıza belirtileri

Sürücü için P0612 hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Diğer ilgili arıza kodları da mevcut olabilir.
  3. Motor iyi hızlanmıyor.
  4. Devirlerde kayma ve ayrıca rölantideyken durma girişimleri.
  5. Motor performansında azalma.
  6. Artan yakıt tüketimi.

Dahili modülle ilgili arıza ciddi bir kod olarak sınıflandırılmalıdır. Kayıtlı bir P0612 hatası aniden ve uyarı vermeden ciddi sürüş sorunlarına yol açabilir.

Hata nedenleri

Kodu P0612, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Kontrolör güç rölesi arızalı veya sigorta atmış.
  • Arızalı yakıt enjektörü kontrol modülü.
  • Su veya aşırı ısınmadan kaynaklanan hasarlar.
  • Kablo demetinde açık veya kısa devre.
  • Aşınmış elektrik konektörü.
  • CAN veriyolu arızalı olabilir ve toprağa kısa devre veya kablo kopması olabilir.
  • Kontrol modülünün topraklaması yetersiz.
  • Bazen sebep PCM’nin kendisidir.

Arıza kodu P0612 nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P0612’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Bir OBD-II tarama aleti kullanarak kayıtlı tüm verileri ve hata kodlarını okuyun. P0612 hatasının ne zaman ve hangi koşullar altında ortaya çıktığını öğrenmek için.
  2. Bilgisayar belleğinden hata kodlarını silin ve arızanın tekrar ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için aracı test sürüşüne çıkarın.
  3. Röleyi ve yakıt enjektörü kontrol modülünü kontrol edin.
  4. Hata kodu tekrar görünürse, kontrol modülünün (PCM) elektrik kablolarını ve konnektörünü görsel olarak inceleyin.
  5. Akü voltajını ölçün ve değeri üreticinin teknik özelliklerinde belirtilen değerle karşılaştırın.
  6. Bir multimetre kullanarak Kontrol Modülü (PCM) güç ve şasi devrelerinin bütünlüğünü kontrol edin.
  7. Araç üreticisinin prosedürünü izleyerek kontrol modülünün (PCM) çalışmasını değerlendirin.
  8. Hata kodunu bilgisayar belleğinden tekrar silin, sorunun çözülüp çözülmediğini belirlemek için aracı test sürüşüne çıkarın.

Sorunları teşhis etme ve çözme

ECM/PCM güç kodları mevcutsa, P0612 hatasını diyagnoz etmeye çalışmadan önce bunların silinmesi gerekir.

Ardından, tarama aletini aracın diyagnostik portuna bağlayın ve kayıtlı kodları ve verileri alın. Kodun aralıklı olması ihtimaline karşı bu bilgileri not edin.

Gerekli tüm bilgileri kaydettikten sonra kodları silin ve kod silinene veya PCM bekleme moduna geçene kadar aracı test sürüşüne çıkarın. PCM bekleme moduna geçerse, kod aralıklıdır ve teşhis edilmesi daha zor olacaktır.

Kontrolörün ve elektrikli parçaların kontrol edilmesi

Kontrol ünitesindeki sigortaları ve güç rölesini kontrol etmek için bir multimetre kullanın. Atmış sigortaları kontrol edin ve gerekirse değiştirin. Sigortalar devre yüklüyken kontrol edilmelidir.

Tüm sigortalar ve röleler olması gerektiği gibi çalışıyorsa, kontrol ünitesinin kablo tesisatı ve kablo demetleri görsel olarak incelenmelidir. Şasi ve motor topraklaması da kontrol edilmelidir.

Sistem kontrol ünitelerini su, sıcaklık veya çarpışma hasarı belirtileri açısından gözle inceleyin. Özellikle su nedeniyle hasar gören herhangi bir kontrolör arızalı olarak kabul edilmelidir.

Kontrolörün güç ve toprak devreleri hasar görmemişse, muhtemelen kontrolörün kendisi arızalıdır veya bir programlama hatası vardır. Değiştirmek için kontrol modülünün yeniden programlanması gerekecektir.

Diğer çoğu kodun aksine, P0612 hatası büyük olasılıkla hatalı bir kontrolörden veya programlama hatasından kaynaklanır.

Bazı satış sonrası PCM üreticileri belirli modeller için önceden programlanmış kontrolörler sunar. Araç seri numarası, kilometre ve diğer ilgili bilgilerle satış sonrası tedarikçinize başvurun.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P0612 ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Chevrolet
  • Dodge (RAM)
  • GMC
  • Mazda
  • Skoda

Arıza kodu P0612 ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P060A, P060B, P060C, P060D, P060E, P060F, P0610, P0611.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin