Hata kodu P063E – otomatik yapılandırma gaz kelebeği girişi mevcut değil

Hata kodu P063E “otomatik yapılandırma gaz kelebeği girişi mevcut değil” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “Auto Configuration Throttle Input Not Present” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P063E hatasının kodunun çözülmesi

Kaydedilen kod P063E, Güç Aktarım Sistemi Kontrol Modülünün (PCM) bir arıza tespit ettiğini gösterir. Bu da otomatik ayarlama ile eksik gaz kelebeği girişinden kaynaklanıyor.

Hata kodu P063E – otomatik yapılandırma gaz kelebeği girişi mevcut değil

Kontak anahtarı AÇIK konuma getirildiğinde ve çeşitli yerleşik kontrol ünitelerine (PCM dahil) voltaj uygulandığında. Çok sayıda kendi kendine teşhis prosedürü başlatılır.

PCM, motor çalıştırma stratejisini otomatik olarak ayarlamak ve bu kendi kendine testleri gerçekleştirmek için motor sensörlerinden gelen girdileri kullanır. Gaz kelebeği konumu, PCM tarafından otomatik ayarlama için gerekli olan temel giriş sinyallerinden biridir.

Gaz kelebeği konum sensörü (TPS) otomatik ayarın gerçekleştirilmesi için PCM’ye giriş sinyali sağlar. TPS, gaz kelebeği gövdesine monte edilen değişken dirençli bir sensördür.

Gaz kelebeği milinin ucu TPS’nin içine yerleştirilir, mil hareket ettikçe TPS’nin içindeki bir potansiyometreyi de hareket ettirir ve devre direncinin değişmesine neden olur. Bu, PCM’ye beslenen TPS sinyal devresinin voltajını değiştirir.

Kontak anahtarı AÇIK konuma ayarlandığında ve PCM’ye voltaj uygulandığında PCM gaz kelebeği konumu giriş devresini algılayamazsa. P063E kodu kaydedilir ve arıza gösterge lambası yanabilir.

Otomatik ayar sistemi de devre dışı kalarak ciddi sürüş sorunlarına neden olabilir.

Arıza belirtileri

Sürücü için P063E hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Diğer ilgili arıza kodları da mevcut olabilir (örn. gaz kelebeği konum sensörü (TPS)).
  3. Devirlerde kayma ve ayrıca rölantideyken durma girişimleri.
  4. Gecikmeli motor çalıştırma.
  5. Direksiyonun arkasında.

Motorun çalıştırılması, rölantide çalışması ve sürülebilirliği etkilenebileceğinden, otomatik yapılandırma kodları ciddiye alınmalıdır. Kaydedilen P063E kodu ciddiye alınmalı, mümkün olan en kısa sürede çözülmeye çalışılmalıdır.

Hata nedenleri

Kodu P063E, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Arızalı gaz kelebeği konum sensörü (TPS).
  • Gaz kelebeği valfi kontrol devresi arızası veya TPS ile PCM arasında zayıf elektrik bağlantısı.
  • TPS konnektöründe korozyon.
  • Bazen bunun nedeni arızalı bir PCM modülüdür.

Arıza kodu P063E nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P063E’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Bir OBD-II tarama aleti kullanarak kayıtlı tüm verileri ve hata kodlarını okuyun. P063E hatasının ne zaman ve hangi koşullar altında ortaya çıktığını öğrenmek için.
  2. Hata kodlarını bilgisayar belleğinden silin ve arızanın tekrar ortaya çıkıp çıkmadığını öğrenmek için aracı test sürüşüne çıkarın.
  3. Gaz kelebeği konum sensörü ile ilgili elektrik kablolarını ve bağlantılarını gevşeklik ve hasar açısından gözle kontrol edin.
  4. TPS sensörünü test edin.
  5. Hata kodunu bilgisayar belleğinden tekrar silin, sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için aracı test sürüşüne çıkarın.

Sorunları teşhis etme ve çözme

Sensör yakın zamanda değiştirilmişse, TPS’yi ayarlamak gerekebilir. Bazı araçlarda, montaj talimatları P063E hatasının oluşmasını önlemek için doğru ayarın yapılmasını gerektirir.

Herhangi bir belirti yoksa, sorun aralıklı olabilir ve kodun silinmesi bazen geçici olarak sorunu çözebilir. Bu durumda, herhangi bir yerde sürtünme, aşınma vb. olmadığından emin olmak için kabloları kesinlikle kontrol etmelisiniz.

Gaz kelebeği konum sensörü

Bu sensörlerin normalde üç kablosu vardır: PCM bilgisayarı tarafından sağlanan 5V referans voltajı, toprak ve bir sensör kontrol sinyali. Tüm bağlantıların sağlam olduğundan ve kablo demetinde gevşek kablo bulunmadığından emin olun.

Ohm ölçeğine ayarlanmış bir dijital voltmetre kullanarak topraklamanın güvenilirliğini kontrol edin. Ayrıca PCM’den gelen referans voltajını da test edin, 5 volt olmalıdır. Pozisyon vericisi sinyali, voltajın tüm hareket aralığı boyunca düşmeden düzgün bir şekilde artıp artmadığını belirlemek için bir multimetre ile de kontrol edilmelidir.

Salınım aralığı 0,5V ile 4,5V arasında olmalıdır. Pedala basılmadığında minimum değer görüntülenir. Pedala tamamen basıldığında, gaz kelebeği tamamen açık konumdayken maksimum değer.

Gaz kelebeği aktüatör motoru

PCM, pedal giriş konumuna bağlı olarak gaz kelebeği ayar elemanı motoruna bir sinyal gönderir. Ve ayrıca çalışma koşullarına bağlı olarak önceden belirlenmiş bir çıkış değeri.

Kablo demeti konnektörünü ayırarak gaz kelebeği ayar elemanı motorunun doğru direnç gösterip göstermediğini kontrol edin. Direnç fabrika spesifikasyonları dahilinde olmalıdır; çok yüksek veya çok düşükse, motor belirtilen konuma hareket etmeyebilir.

Volt ölçeğine ayarlanmış bir multimetre kullanarak kablo demetinde güç olup olmadığını kontrol edin. Anahtar açık konumdayken voltaj akü voltajına yakın olmalıdır.

Sinyal kablosunun görev döngüsü, grafiksel bir multimetre veya görev döngüsü işlevine ayarlanmış bir osiloskop ile kontrol edilebilir. Görev döngüsü PCM tarafından ayarlanan yüzdeye karşılık gelmelidir.

Gelişmiş bir diyagnoz aleti kullanarak PCM’den ayarlanan görev döngüsünü kontrol etmek gerekebilir.

Gaz kelebeği gövdesi

P063E hatası, serbest hareketi engelleyen bir şey olduğunda gaz kelebeği gövdesi kirlenmesi nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, gaz kelebeği gövdesini çıkarın ve normal hareketi engelleyebilecek kir veya kirlenme birikimi olup olmadığını kontrol edin.

Kirli bir gaz kelebeği valfi PCM’den belirli bir açılma konumuna komut alırken doğru yanıt vermeyebilir.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P063E ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Hyundai
  • Kia
  • Mazda
  • Nissan
  • Toyota
  • Volkswagen

Arıza kodu P063E ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P061F, P0638, P069F, P2072.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin