Hata kodu P0720 – çıkış mili hız sensörü devresi arızası

Hata kodu P0720 “çıkış mili hız sensörü devresi arızası” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “Output Shaft Speed (OSS) Sensor Circuit Malfunction” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P0720 hatasının kodunun çözülmesi

Diyagnostik arıza kodu P0720 çıkış hızı sensörü (OSS) devresinde bir arıza olduğunu gösterir. Doğru bir çıkış hızı sinyali olmadan, Şanzıman Kontrol Modülü (TCM) vitesleri düzgün bir şekilde değiştiremez, bu nedenle bu kod ayarlanır.

Hata kodu P0720 – çıkış mili hız sensörü devresi arızası

Elektronik olarak kontrol edilen şanzımanlarda çıkış mili hız sensörü (OSS) şanzımanın sonunda tahrik akslarının veya tahrik milinin önünde yer alır. Okunan çıkış mili hızı, ne zaman vites değiştirileceğini belirlemek için kullanılabilir. Bunun yanı sıra tork konvertörü zamanlaması ve şanzıman içindeki elektronik basınç kontrolü.

Şanzıman kontrol modülü (TCM) tarafından bir arıza tespit edilirse, PCM/ECM vites değiştirme zamanlamasını belirlemek için diğer sensörlere dayalı değerleri geçersiz kılabilir. Bu, OSS sensörü bilgisi mevcut değilse tork konvertörünü ve basıncı ayarlar.

OSS sensörü normalde hız göstergesi değerini görüntülemek için de kullanılır, bu nedenle üzerindeki veriler doğru olmayabilir.

Bazı araçlarda OSS sensörü şanzıman yağı sıcaklık (TFT) sensörü ile aynı hizadadır. TFT sensörü veya ilgili kablo tesisatı arızalıysa OSS sensörü de arızalanabilir.

Bu nedenle, P0720 kodlu TFT sensörüyle ilişkili başka hatalar varsa, bu sensörlerden birinde veya aralarındaki kablolarda olası bir sorun olup olmadığına bakın.

Arıza belirtileri

Sürücü için P0720 hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Diğer ilgili arıza kodları da mevcut olabilir.
  3. Hız göstergesi veya takometre çalışmıyor veya arızalı.
  4. Vites değiştirmek zor.
  5. Vites değiştirme ile ilgili sorunlar.
  6. Motor iyi hızlanmıyor.
  7. Rölantide veya yük altında sarsıntılı/eksik ateşleme.
  8. Motor durabilir veya çalışmayabilir.
  9. Azaltılmış motor gücü çıkışı.
  10. Artan yakıt tüketimi.

P0720 hatası, devam etmesine neden olan koşullar şanzımanda hasara yol açabileceğinden oldukça ciddidir.

Hata nedenleri

Kodu P0720, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Çıkış mili hız sensörü (OSS) arızalı.
  • Şanzıman yağı sıcaklık sensörü (TFT) arızalı.
  • Listelenen sensörlerin devrelerinde açık, kısa devre yapmış kablolar veya kısa devre yapmış konektörler.
  • Bazen bunun nedeni arızalı bir PCM modülüdür.

Arıza kodu P0720 nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P0720’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Bir OBD-II tarama aleti kullanarak kayıtlı tüm hataları okuyun.
  2. Hataları silin ve P0720 hatasının tekrar ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için bir test sürüşü yapın.
  3. Kod tekrar görünürse, kablolarda ve konektörlerde hasar olup olmadığını kontrol edin.
  4. Çıkış mili hızı ve şanzıman yağı sıcaklık sensörü giriş devrelerini test edin, bir sorun varsa arızalı sensörü değiştirin.
  5. Gerekirse PCM’yi flaşlayın veya değiştirin.

Sorunları teşhis etme ve çözme

Öncelikle P0720 hatasına sahip otomobiliniz için Teknik Servis Bültenlerine (TSB) bakmanız faydalı olacaktır. Mevcut sorun tanımlanmışsa, talimatları takip etmek, sorunun teşhisinde ve giderilmesinde size zaman ve para kazandırabilir.

Çıkış mili hızı ve şanzıman yağı sıcaklık sensörüne giden tüm kabloları ve konnektörleri gözle kontrol edin. Aşınmalar, açıkta kalan teller veya kopmuş teller olup olmadığını dikkatlice inceleyin. Ayrıca erimiş veya başka şekilde hasar görmüş alanlar olup olmadığına bakın. Gerekirse onarın.

Elektrik tesisatı

Kablo demetini gevşek bağlantılar, gevşek teller veya kirli terminaller açısından kontrol edin. Araç kablo demeti, çıkış mili hız sensörü, TFT sensörü ve PCM/ECM ünitesinden tüm bağlantıları ayırın.

Ohm ölçeğinde bir multimetre kullanarak aşırı direnç olup olmadığını kontrol edin. Direnç çok yüksekse, nedenini belirlemek için kablo demetini her bir konnektör arasındaki devre boyunca izleyin.

Direnç limitin üzerinde gösteriyorsa, kırık veya hasarlı kablo tesisatı olup olmadığına bakın. Pozitif veya negatif ucu iyi bir topraklama noktasına getirerek kablo demeti bölümlerinde topraklama hatası olup olmadığını kontrol edin.

Direnç mevcutsa, toprağa kısa devre olabilir. Kablo demetinde hasarlı kablo demetleri veya araç şasisine temas ederek sürtünebilecek alanlar olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Hatalı kablo tesisatı sıklıkla P0720 hatasının nedeni olabilir.

Çıkış mili hız sensörü

Bazı araçlar OSS sensörünün ucunda plastik bir dişli kullanır. OSS sensörünü sökün ve dişlinin durumunu kontrol edin. Herhangi bir dişin eksik veya aşınmış olup olmadığını belirlemek için, gerekirse pinyon dişlisini değiştirin.

Kablo demetinde olası hasarlı kablo veya gevşek bağlantı belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Konektörü çıkarıp ohm ölçeğine takılı bir dijital multimetre kullanarak direnci ölçün. Direnç aralık dışındaysa veya sınırın üzerindeyse sensörü değiştirin.

Fabrika kablo şemasını kullanarak sensör ve PCM kablo demeti konnektörüne enerji verildiğini kontrol edin. OSS sensörü TFT sensörü ile aynı hat üzerindeyse, voltaj şanzıman yağı sıcaklığına bağlı olarak değişecektir.

Şanzıman yağı sıcaklık sensörü

Ayrıca arızalı bir şanzıman yağı sıcaklık (TFT) sensörü de P0720 hatasının nedeni olabilir. Bu durum genellikle OSS sensörü ile aynı hizada TFT sensörü bulunan araçlarda görülür.

TFT sensörü ayrıca bir ohm ölçeğine monte edilmiş bir multimetre kullanılarak direnç açısından kontrol edilir. Okunan değer spesifikasyonların dışındaysa veya sınırı aşıyorsa şanzımanın içindeki TFT sensörünü değiştirin.

Fabrika kablo şemasını referans olarak kullanarak kablo demeti konnektörünün PCM/ECM’den güç alıp almadığını kontrol edin. Şk üzerine bir multimetre yerleştirin

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P0720 ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Alfa Romeo
  • BMW (E39, E46)
  • Chery (Tiggo)
  • Chrysler (Pacifica, Town and Country)
  • Dodge (Caravan, Durango, RAM)
  • Fiat
  • Ford (Escape, Excursion, Focus, Ranger)
  • Honda (Accord, Civic)
  • Hyundai (Santa Fe, Sonata)
  • Infiniti
  • Jaguar
  • Jeep (Grand Cherokee)
  • Kia (Picanto)
  • Mazda (3, 6, Demio)
  • Mercedes-Benz (ML320, W163, W203, W211, W220)
  • Mitsubishi (Lancer, Montero, Outlander, Pajero)
  • Nissan (Almera, Frontier, Juke, Maxima, Murano, Note, Pathfinder, Primera, Qashqai, Teana, Tiida, X-Trail)
  • Opel (Astra, Corsa, Vectra)
  • Renault (Duster, Megane)
  • Skoda (Fabia, Octavia)
  • Subaru (Tribeca)
  • Toyota (Camry, RAV4)
  • Volkswagen (Passat, Polo, Touareg)
  • LADA (Granta)
  • TagAZ (Sonata)

Arıza kodu P0720 ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P0430, P0500, P0700, P0721, P0722, P0723, P0731, P0732, P0753, P1574, P1765.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin