Hata kodu P0A0A – yüksek gerilim sistemi kilitleme devresi arızası

Hata kodu P0A0A “yüksek gerilim sistemi kilitleme devresi arızası” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “High Voltage System Interlock Circuit Malfunction” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P0A0A hatasının kodunun çözülmesi

P0A0A arıza kodu sadece hibrid araçlarda gösterilmek üzere tasarlanmıştır. Güç Aktarım Sistemi Kontrol Modülünün (PCM) yüksek voltaj sisteminin kilitleme devresinde bir arıza tespit ettiğini gösterir.

Hata kodu P0A0A – yüksek gerilim sistemi kilitleme devresi arızası

Hibrit bir aracın yüksek gerilim sistemi çeşitli güvenlik cihazlarıyla donatılmıştır. Bunlar, araç üzerindeki onarım çalışmaları sırasında veya bir kaza durumunda elektrik çarpması riskini azaltmak için tasarlanmıştır.

Motor Kontrol Modülü (PCM) güvenlik cihazlarından herhangi birinin devre dışı bırakıldığını veya bağlı olmadığını tespit ederse, hibrit sistem kapanacaktır. PCM hibrid sistemin kapalı olduğunu tespit ettiğinde, P0A0A kodunu ayarlar.

Bu sorun bir elektrik arızasıdır ve çoğunlukla kötü yerleştirilmiş konektörlerden veya onarımlar yapıldıktan sonra yüksek voltajlı akünün “kontrol edilmesinden” kaynaklanır.

Arıza belirtileri

Sürücü için P0A0A hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Yüksek gerilim sistemi çalışmayabilir.
  3. Birçok durumda araç hiç çalışmayacaktır.

P0A0A hatası, meydana gelmesi halinde elektrik sisteminde sorunlar olabileceğinden oldukça ciddidir. Ayrıca aracın tüm işlevselliğini de etkileyebilir.

Hata nedenleri

Kodu P0A0A, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Gevşek veya kısa devre yapmış yüksek gerilim kilitleme kablo demeti.
  • Servis ayırma fişi yanlış bağlanmış (çatal pim).
  • Yüksek gerilim güvenlik cihazının arızalanması.
  • Arızalı invertör.
  • Güç kontrol modülünde arıza.
  • Güç modülü yazılımı bir hata ile çalışıyor ve güncellenmesi gerekiyor.
  • Bazen bunun nedeni arızalı bir PCM modülüdür.

Arıza kodu P0A0A nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P0A0A’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Kablo demetlerini ve konnektörleri hasar açısından inceleyin.
  2. Servis ayırma fişinin doğru bağlandığını kontrol edin.
  3. İnvertörü kontrol edin.
  4. Sigortaları kontrol edin, yanmış olanları değiştirin.
  5. Hata devam ederse, PCM modülünü kontrol edin.

Sorunları teşhis etme ve çözme

P0A0A sorun giderme sürecinin ilk adımı Teknik Servis Bültenlerini (TSB) kontrol etmektir. Belirli bir araçla ilgili bilinen sorunlar için.

Hata oluşmadan önce herhangi bir onarım yapılmışsa ve konektörlerin bağlantısı kesilmişse, bunlar kontrol edilmelidir. Yüksek voltajlı akü servis bağlantı kesme fişine de bakılmalıdır.

Diğer sorun giderme işlemleri, kablo demetinin olası hasar veya arızalar açısından görsel olarak incelenmesiyle devam etmelidir. Olası herhangi bir hasar derhal onarılmalıdır.

Bu adımlardan sonra P0A0A hatası devam ederse, en iyi seçeneğiniz bir uzman servis merkezine başvurmaktır. Arızanın giderilmesi için daha ileri adımlar uzman bilgisi gerektirdiğinden.

Bazen PCM’nin arızalanması veya yazılımda bir sorun olması mümkündür. Bu durumda, özel bilgi olmadan yapılması zor olan PCM’nin değiştirilmesi ve yeniden programlanması gerekir.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P0A0A ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Ford (Escape)
  • Lexus (GS450h)
  • Porsche
  • Toyota (Prius)
  • Volkswagen

Arıza kodu P0A0A ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P0A0B, P0A0C, P0A0D, P0A0E.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin