Hata kodu P2020 – emme manifoldu yolluk konum sensörü/şalteri devre aralığı/performansı (Bank 2)

Hata kodu P2020 “emme manifoldu yolluk konum sensörü/şalteri devre aralığı/performansı (Bank 2)” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “Intake Manifold Runner Position Sensor/Switch Circuit Range/Performance (Bank 2)” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P2020 hatasının kodunun çözülmesi

Bu Diyagnostik Hata Kodu (DTC) genel bir güç aktarım sistemi kodudur. P2020 hatası, tüm marka ve model araçlar için geçerli olduğundan genel bir kod olarak kabul edilir. Her ne kadar belirli onarım adımları modele bağlı olarak biraz farklılık gösterse de.

Hata kodu P2020 – emme manifoldu yolluk konum sensörü/şalteri devre aralığı/performansı (Bank 2)

Kod esas olarak giriş manifoldu akış kontrol valfi/sensörü konum sensörü tarafından sağlanan değerle ilgilidir. IMRC valfi/sensörü olarak da adlandırılır (genellikle emme manifoldunun bir ucunda bulunur). Bu da aracın PCM’sinin çeşitli hızlarda motora giren hava miktarını kontrol etmesine yardımcı olur.

Kod, 1 numaralı silindiri içermeyen bir silindir grubu olan Bank 2 için ayarlanmıştır. Bu, araç üreticisine ve yakıt sistemine bağlı olarak mekanik bir arıza veya bir elektrik devresi arızası olabilir.

Sorun giderme prosedürleri üreticiye bağlı olarak değişebilir. Yakıt sistemi tipi ve giriş manifoldu valf pozisyonu / konum sensörü (IMRC) tipi ve kablo renklerinin yanı sıra.

Arıza belirtileri

Sürücü için P2020 hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol gösterge ışığı yanacaktır.
  2. Güç eksikliği
  3. Jerky/sparky ateşleme
  4. Artan yakıt tüketimi.

P2020 arızası, motor ve yol tutuş sorunlarına neden olabileceğinden oldukça ciddi kabul edilir. Motor rölantide çalışırken düzensiz olabilir veya araç hızlanırken dengesiz olabilir.

Hata nedenleri

Kodu P2020, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Sıkışmış / arızalı gaz kelebeği valfi / muhafazası.
  • Sıkışmış / arızalı IMRC valfi, 2. Bank.
  • Arızalı IMRC aktüatörü/sensörü, 2. Bank.
  • Nadiren, arızalı Güç Aktarım Kontrol Modülü (PCM) (değiştirildikten sonra programlama gerektirir).

Arıza kodu P2020 nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P2020’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Varsa, diğer arıza türlerini önceden sıfırlayın veya düzeltin.
  2. Sistemde giriş ve çıkışta sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
  3. Sorunları tespit etmek için IMRC sensörü kablo tesisatını (Bank 2) inceleyin.
  4. Konnektörleri ayırın ve oksitlenme veya paslanma olup olmadığını kontrol edin.
  5. Diyagnozu geçemezse IMRC sensörünü (Bank 2) değiştirin.

Sorunları teşhis etme ve çözme

Başlangıç noktası her zaman aracınızla ilgili Teknik Servis Bültenlerini (TSB) kontrol etmektir. P2020 sorununuz üretici tarafından yayınlanan bilinen bir düzeltme olabilir. Ve teşhis sırasında size zaman ve para kazandırabilir.

Yapmanız gereken bir sonraki şey, başka diyagnostik arıza kodları olup olmadığına bakmaktır. Bunlardan herhangi biri emme/motor sistemiyle ilgiliyse, önce bunları teşhis edin.

Emme veya egzozda sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Bir giriş sızıntısı veya vakum kaçağı fakir bir karışıma neden olur. Egzoz kaçağı, motorun fakir bir karışımla çalıştığı izlenimini verir. Hava, hava/yakıt/oksijen oranı sensöründen (AFR / O₂) geçerken.

Kablolama testi

Ardından aracınızdaki IMRC valfini/sensörünü (Bank 2) bulun. Bulunduğunda, konnektörleri ve kablo demetini görsel olarak inceleyin. Sürtünme, çizik, açıkta kalan kablolar veya erimiş plastik konektörler olup olmadığına bakın.

Konektörleri çıkarın ve konektörlerin içindeki terminallere dikkatlice bakın. Yanmış, oksitlenmiş veya paslanmış olmadıklarından emin olun. Şüpheniz varsa, terminal temizliği gerekiyorsa herhangi bir parça mağazasından elektrik kontak temizleyicisi edinin.

Bu mümkün değilse, temizlemek için tıbbi alkol ve kılları olan küçük bir plastik fırça edinin. Temizledikten sonra havayla kurumasını bekleyin. Konektör boşluğunu dielektrik bileşikle doldurun ve yeniden monte edin.

Bir hata tarayıcısı ile arıza teşhis kodlarını bellekten silin ve kodun geri gelip gelmediğine bakın. Dönmezse, büyük olasılıkla bir bağlantı sorunu vardır.

Sensörü kontrol edin

Arıza kodu P2020 geri dönerse, PCM’den gelen valf/sensör IMRC voltaj sinyallerini de kontrol etmemiz gerekir. Diyagnostik aletinizdeki IMRC sensörü voltajına dikkat edin.

Bir hata tarayıcısı mevcut olmadığında, IMRC sensöründen gelen sinyali dijital bir voltmetre ile kontrol etmek faydalı olacaktır. Sensör bağlıyken, voltmetrenin kırmızı kablosu IMRC sensör sinyal ucuna bağlanmalıdır. Ve voltmetrenin siyah kablosu toprağa bağlanmalıdır.

Motoru çalıştırın ve IMRC sensör girişini izleyin. IMRC sensörü sinyali motor devri arttıkça değişmelidir. Üreticinin teknik özelliklerini kontrol edin. Belirli bir RPM’de voltajın ne olması gerektiğini bildiren bir tabloya sahip olmalıdırlar.

Bu testi geçtikten sonra, IMRC valfinin hareket ettiğinden ve emme manifoldunda sıkışmadığından emin olmanız gerekir. IMRC sensörünü/aktüatörünü sökün ve emme manifoldundaki plakaları/valfleri hareket ettiren pimi veya kolu kavrayın.

Bunlara bağlı güçlü bir geri dönüş yayı olabileceğini unutmayın, bu nedenle dönerken sıkılabilirler.

Plakaları/valfleri çevirirken, tutukluk/gevşeklik olup olmadığını kontrol edin. Eğer durum buysa, bunları değiştirmeniz gerekecektir. Çoğu durumda bu, tüm emme manifoldunun değiştirilmesi anlamına gelecektir. Bu, profesyonellere bırakılması gereken bir görevdir.

IMRC plakaları/valfleri tutukluk veya aşırı gevşeklik olmadan dönüyorsa, bu IMRC sensörünü/aktüatörünü değiştirmeniz ve yeniden test etmeniz gerektiğini gösterir.

Bu yapılmadan önce diğer tüm kodların teşhis edilmesi gerektiği yeterince vurgulanamaz. Diğer kodların ayarlanmasına neden olan sorunlar bu kodun görüntülenmesine de neden olabilir.

Bazı IMRC plakalarının/valflerinin sensör/aktüatör tertibatıyla birlikte yerinde tutulabileceğini ve ayrı olarak değiştirilemeyeceğini de belirtmek gerekir. Sökmeye çalışmak kırılmalarına neden olabilir. Aracınız hakkında emin değilseniz, profesyonel bir araba tamircisine başvurun.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P2020 ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Audi (Q7)
  • Dodge
  • Ford
  • Infiniti
  • Mercedes-Benz (Sprinter, Vito, W203)
  • Nissan
  • Ssangyong (Actyon)
  • Toyota
  • Volkswagen (Touareg)

Arıza kodu P2020 ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P0171, P0441, P1664, P1945, P1948, P1950, P1951, P2008, P2015, P2509, P2513.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin