Hata kodu P2630 – O2 sensörü pompalama akımı trim devresi düşük (Bank 2, Sensör 1)

Hata kodu P2630 “O2 sensörü pompalama akımı trim devresi düşük (Bank 2, Sensör 1)” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “O2 Sensor Pumping Current Trim Circuit Low (Bank 2, Sensor 1)” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P2630 hatasının kodunun çözülmesi

Hata kodu OBD-II P2630 “Sensör akım düzeltme devresi O₂ (Bank 2, Sensör 1) sinyali düşük” olarak tanımlanır. PCM yavaşlama sırasında izin verilen veya beklenen aralığın dışında bir sensör sinyal voltajı tespit ettiğinde ayarlanır. Bank 2, 1 numaralı silindiri içermeyen bir silindir grubunu ifade eder. A Sensör 1, katalitik konvertörün yukarısındaki oksijen sensörünü ifade eder.

Hata kodu P2630 – O2 sensörü pompalama akımı trim devresi düşük (Bank 2, Sensör 1)

Eski dar bant oksijen sensörleri O₂ egzoz akışındaki oksijen seviyesindeki değişikliklere tepki verir. Egzoz akışındaki gerçek oksijen içeriğine bağlı olarak sinyal gerilimleri üretirler. Ancak üretilen sinyal gerilimlerindeki değişiklikler ani olabilir. Motor zengin karışımdan fakir karışım moduna geçtiğinde, örneğin yavaşlama sırasında.

Yeni nesil geniş bant oksijen O₂ sensörleri de hemen hemen aynı şeyi yapar, ancak çok daha verimli bir şekilde. Bu, geniş bant oksijen sensörlerinin gerçek kontrol hücresi arasındaki karmaşık bir ilişki ile sağlanır. Bunun yanı sıra, yapıldığı malzeme ve hem sensör hem de kontrol devresindeki ek elektronikler.

Normal çalışma sırasında, O₂ sensörü egzoz akışının oksijen içeriğindeki değişikliklere yanıt verir.  Sensör tipine bağlı olarak, sinyal voltajındaki veya elektrik direncindeki değişiklikleri algılar. PCM bunu hava/yakıt oranını ideal 14,7:1 oranına mümkün olduğunca yakın tutmak için kullanır.

Tamamen işlevsel bir oksijen sensörü değişmeyen bir sinyal voltajı veya direnci üretemez. Tipik sinyal voltajı aralığı 0,1 volt ile 0,9 volt arasında değişir.

P2630 kodu normalde sensörden gelen sinyal voltajı PCM’nin belirli bir süre içinde almayı beklediği değeri aştığında ayarlanır. Değer, mevcut çalışma koşullarının yanı sıra yük ve motor hızı dikkate alınarak oluşturulur.

Çoğu durumda, her iki yönde de beklenen değerin %10’undan fazla bir sapma, kodun ayarlanmasına ve kontrol motoru ışığının yanmasına neden olur. Sürekli sapma süresi 8 saniyeyi aştığında da gösterge yanacaktır.

Arıza belirtileri

Sürücü için P2630 hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Yüzen devirler ve ayrıca rölanti devrinde durma girişimleri.
  3. Motor durur veya kötü çalışır.
  4. Hızlanma sırasında motor titreşimi.
  5. Azaltılmış motor gücü çıkışı.
  6. Artan yakıt tüketimi.
  7. Egzozdan siyah duman çıkıyor.

P2630 arıza kodunun ciddiyeti orta ile yüksek arasında değişir. Ancak, uzun süre işlem görmeden bırakılırsa katalitik konvertör arızalanabilir.

Hata nedenleri

Kodu P2630, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Arızalı oksijen sensörü O₂ veya ısıtıcı.
  • Sensör O₂’sinde karbon birikmesi veya başka bir kirlenme.
  • Kablo demetinde açık veya kısa devre.
  • Sigorta atmış.
  • Yakıt basıncı veya yakıt enjektörü ile ilgili sorun.
  • Motorda sızdıran emme havası veya vakum.
  • Aşırı egzoz kaçağı.
  • Arızalı kütle hava akış sensörü (MAF).
  • Yakıt basınç regülatörünün yanı sıra arızalı sensör.
  • Bazen bunun nedeni arızalı bir PCM modülüdür.

Arıza kodu P2630 nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P2630’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Kablo demetini ve konnektörleri inceleyin.
  2. Vakum hatlarını gözle kontrol edin.
  3. Yakıt basınç testi yapın.
  4. Sensörlerde arıza olup olmadığını test edin. Gerekirse değiştirin.
  5. PCM modülünü test edin, gerekirse değiştirin.

Sorunları teşhis etme ve çözme

Bir P2630 arızasını teşhis etmeye başlarken, sensöre giden kabloları ve konnektörleri inceleyin, aşınma, erime olup olmadığını kontrol edin, gerekirse onarın. Vakum hatlarını gözle kontrol edin. Sorunun bir vakum kaçağı olduğu tespit edilirse, tüm vakum hatlarının değiştirilmesi akıllıca olacaktır.

O₂ oksijen sensörünü araçtan çıkartın ve kirlenme, hasar veya tortu açısından inceleyin. Kirli veya hasarlı oksijen sensörlerinin temizlenemeyeceğini veya onarılamayacağını unutmayın.

Sensörü değiştirirken, tüm kabloların doğru şekilde bağlandığından ve sıcak egzoz sistemi bileşenlerinden uzağa yönlendirildiğinden emin olun. Diğer bileşenlerde sürtünme veya aşınmayı önlemek için sıkıca sabitleyin.

P2630 arıza kodunu silin ve kodun geri gelip gelmediğini görmek için test sürüşü yapın, ki bu pek olası değildir. Ancak geri dönerse, değiştirilen sensörün de arızalı olması veya PCM’deki izleme devrelerinin arızalı olması muhtemeldir.

Aracınız için güncel servis bültenlerini (TSB) kontrol edin. Bazı durumlarda PCM kalibre edilebilir ve sorun çözülebilir.

Voltajı kontrol edin

Yakıt karışımı dengelendiğinde ve yaklaşık 14,7:1 oranına sahip olduğunda, bu çoğu motor için normaldir. Bu, optimum performansın elde edildiği ve sensörün yaklaşık 0,45 volt göstereceği zamandır.

Oksijen sensörü, yakıt karışımı zengin olduğunda ve egzoz gazlarında yanmamış oksijen bulunduğunda tipik olarak yaklaşık 0,9 volta kadar üretir. Karışım fakir olduğunda, sensör çıkış voltajı yaklaşık 0,1 volta düşecektir.

Test güç veya toprak eksikliği tespit ederse, kablo demetinin süreklilik kontrolü yapılmalıdır. Süreklilik kontrolü her zaman güç bağlantısı kesilmiş haldeyken yapılmalıdır.

Teknik verilerde aksi belirtilmedikçe normal okumalar 0 ohm direnç olmalıdır. Direnç veya süreklilik olmaması, hatalı kablolamanın açık veya kısa devre olduğunu gösterir.  Onarılmalı veya değiştirilmeli ve ardından P2630 hatası tekrar kontrol edilmelidir.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P2630 ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Acura (TL)
  • Audi
  • BMW
  • Ford (Taurus)
  • Honda (Accord)
  • Hyundai
  • Kia
  • Mercedes-Benz
  • Mini
  • Volkswagen

Arıza kodu P2630 ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P2626, P2627, P2628, P2629, P2631.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin