Hata kodu P265C – “B” külbütör kolu ayar elemanı konum sensörü devresi düşük (Bank 1)

Hata kodu P265C “”B” külbütör kolu ayar elemanı konum sensörü devresi düşük (Bank 1)” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “”B” Rocker Arm Actuator Position Sensor Circuit Low (Bank 1)” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P265C hatasının kodunun çözülmesi

OBD-II arıza kodu P265C, ‘Külbütör (Bank 1) sürüş konum sensörü ‘B’ devresinde düşük sinyal seviyesi’ olarak tanımlanan genel bir koddur. Güç Aktarım Sistemi Kontrol Modülü (PCM) Motor Bloğu 1’deki “B” valf ayar elemanı konum sensörü (külbütör kolu) devresinin düşük olduğunu tespit ettiğinde ayarlanır.

Hata kodu P265C –

Bu kod sadece elektronik valf ayar elemanı olan araçlar için geçerlidir. Bunlar, motor yağı basıncının elektronik olarak kontrol edilerek valf zamanlamasının değiştirildiği araçlardır. Bunlar genellikle değişken valf zamanlama sistemleri (VVT, VTEC ve diğerleri) olarak adlandırılır.

Tipik çalışmada, kontak açıkken tüm basmalı anahtar solenoidlerine 12 voltluk bir sinyal uygulanır. PCM ilgili aktüatöre tam aralıkta bir topraklama darbesi uyguladığında külbütör ayar elemanı devresi sonlandırılır.

Aktüatör, silindir kapağına sabit bir pivotla bağlı olan külbütör kolunun bir ucunu yukarı itecektir. Bu hareket külbütör kolunun ön ucunun aşağı doğru hareket etmesine neden olur ve burada supap sapıyla temas ederek supabı açar.

Solenoidin enerjisi kesildiğinde, aktüatör geri çekilir ve vana kapanır. Bu eylem, çalışan bir motorun her silindirinin her strokunda tekrarlanır.

Daha yeni araçlar, daha yüksek devirlerde motordan daha fazla hava akışı sağlamak için değişken valf teknolojisi kullanmaktadır. Bu, daha geniş bir aralıkta daha yüksek performans sağlar.

Bazı üreticiler supabın daha geniş açılmasını sağlayan ayarlanabilir supap kaldırma sistemine geçmektedir. Değişken kaldırma külbütör grubu içinde konum sensörleri vardır, böylece PCM kontrol modülü grubun ne yaptığını izleyebilir.

PCM külbütör ayar elemanı sensörü ‘B’ konum devresinde (Bank 1) düşük bir sinyal tespit ederse. P265C kodu kaydedilir ve arıza uyarı lambası yanabilir.

Arıza belirtileri

Sürücü için P265C hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Diğer ilgili arıza kodları da mevcut olabilir.
  3. Azaltılmış motor gücü çıkışı.
  4. Artan yakıt tüketimi.
  5. Motorun düzensiz rölantide çalışması.
  6. Özellikle hızlanma sırasında motorda olası patlama.
  7. Motorun aniden hızlanması.
  8. Motorun çalışma aralığı boyunca genel performans düşebilir.

Bu hata oldukça ciddidir, çünkü meydana gelmesi durumunda araç kullanım sorunları ortaya çıkabilir. P265C kodu zamanında düzeltilmezse, ciddi mekanik motor hasarı meydana gelebilir.

Hata nedenleri

Kodu P265C, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Külbütör kolu tahrik konum sensörü arızalı.
  • Basmalı anahtar konum sensörü devresindeki kablolarda veya konnektörlerde sorun.
  • Düşük motor yağı seviyesi veya basıncı.
  • Yanlış tip motor yağı.
  • Bazen bunun nedeni arızalı bir PCM modülüdür.

Arıza kodu P265C nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P265C’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. OBD-II tarama aleti ile PCM belleğinde kayıtlı tüm verileri ve arıza kodlarını okuyun.
  2. Kayıtlı kodları sıfırlayın ve aracı test sürüşüne çıkarın.
  3. P265C hatası tekrarlanırsa, konektörlerde ve kablo demetinde hasar veya zayıf temas olup olmadığını kontrol edin.
  4. Basmalı anahtar konum sensörünü kontrol edin.
  5. Motor yağının seviyesini, kalitesini, tipini ve basıncını kontrol edin.
  6. Kod hala aktifse, PCM’nin muhtemelen flaşlanması veya değiştirilmesi gerekir.

Sorunları teşhis etme ve çözme

P265C sorun giderme işlemine başlamadan önce, aracınızla ilgili Teknik Servis Bültenlerini (TSB) incelemelisiniz. Bazı durumlarda bu, sizi doğru yöne yönlendirerek size çok zaman kazandırabilir.

Motorun önerilen yağ ile doğru seviyede doldurulduğundan ve iyi çalışır durumda olduğundan emin olun. Yağlama sisteminin bütünlüğü konusunda şüpheniz varsa, basıncı kontrol etmek için bir basınç ölçer kullanın.

Motordaki düşük yağ seviyesi ve basınç, değişken valf zamanlaması kodlarının korunmasının ana nedenleridir.

Daha sonra kablo tesisatında belirgin hatalar olup olmadığını kontrol etmek için ayrıntılı bir görsel inceleme yapılmalıdır. Külbütör ayar elemanları ve külbütör ayar elemanı konum sensörleriyle ilgili tüm kabloları ve konnektörleri kontrol edin.

Kablolama ve bağlantılar için normal okumalar 0 ohm direnç olmalıdır. Kablolama sürekliliği kontrolü, hasarı önlemek için her zaman ilgili tüm kontrol cihazlarının devre bağlantısı kesilmiş haldeyken yapılmalıdır.

Direnç veya süreklilik eksikliği, açık veya kısa devre olan hatalı kablo tesisatını gösterir. Bu durumda, onarım veya değiştirme gerekecektir.

Tam bir kontrolden sonra tüm ayar elemanları, sensörler ve devrelerde sorun yoksa, ancak P265C hatası devam ediyorsa, PCM arızalı olabilir.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P265C ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Ford

Arıza kodu P265C ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P265A, P265B, P265D, P265E.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin