Hata kodu P0046 – turboşarj/süperşarj takviye kontrolü “A” devre aralığı performansı

Hata kodu P0046 “turboşarj/süperşarj takviye kontrolü “A” devre aralığı performansı” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “Turbocharger/Supercharger Boost Control “A” Circuit Range Performance” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P0046 hatasının kodunun çözülmesi

Bu Diyagnostik Hata Kodu (DTC) genel bir güç aktarım sistemi kodudur. P0046 hatası, tüm marka ve model araçlar için geçerli olduğundan genel bir kod olarak kabul edilir. Her ne kadar belirli onarım adımları modele bağlı olarak biraz farklılık gösterse de.

Hata kodu P0046 – turboşarj/süperşarj takviye kontrolü

Turboşarjlar ve süperşarjlar, gücü artırmak için havayı motora zorlayan hava pompalarıdır. Süperşarjlar motorun krank milinden bir kayışla tahrik edilir. Turboşarjlar ise motorun egzoz gazları tarafından tahrik edilir.

Birçok modern turboşarjlı araçta değişken geometrili turboşarj (VGT) olarak bilinen bir sistem kullanılmaktadır. Bu tip turboşarj, türbinin dış kısmına yerleştirilmiş ayarlanabilir kanatlara sahiptir. Bunlar, takviye basıncı değerini değiştirmek için açılıp kapatılabilir.

Bu, turboşarjın motor devrinden bağımsız olarak kontrol edilmesini mümkün kılar. Kural olarak, motor düşük yük altındayken kanatlar kapalıdır. Ve yük arttığında açılırlar.

Bıçak konumu, tipik olarak bir elektronik kontrol solenoidi veya motoru aracılığıyla Güç Aktarım Sistemi Kontrol Modülü (PCM) tarafından kontrol edilir. Turbo konumu özel bir konum sensörü tarafından algılanır.

Geleneksel turboşarjlı araçlarda takviye bir baypas valfi aracılığıyla düzenlenir. Bu valf, takviye basıncını boşaltmak için açılır. PCM bu sistemi bir takviye basınç sensörü kullanarak izler.

P0046 arıza koduyla ilgili olarak, ‘A’ belirli bir belirti veya bileşeni değil, sistem devresinin bir kısmında bir sorun olduğunu gösterir.

PCM takviye kontrol solenoidi performansında bir sorun tespit ettiğinde P0046 kodu ayarlanır. Motorun turbo VGT veya geleneksel turboşarj/şarjör kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın.

Arıza belirtileri

Sürücü için P0046 hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Yetersiz takviye kötü motor performansına yol açar.
  3. Artan güç çıkışı patlamaya ve olası motor hasarına yol açar.

P0046 kodunun ciddiyeti orta ila şiddetli arasında değişebilir. Bazı durumlarda turboşarj/şarjör sorunları ciddi motor hasarına neden olabilir. Bu hatanın mümkün olan en kısa sürede düzeltilmesi tavsiye edilir.

Hata nedenleri

Kodu P0046, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Arızalı takviye basınç sensörü / turbo şarj konum sensörü.
  • Arızalı turboşarj / süperşarj.
  • Bypass damperinin açık veya kapalı konumda sıkışması.
  • Egzoz manifoldu ile turboşarj arasında gevşek bağlantı veya hasarlı conta.
  • Kontrol solenoidi arızalı.
  • Takviye basınç sensörü ile ilgili elektrik kablolarında kısa devre veya arıza.
  • Kablolama sorunları veya takviye basınç sensörünün elektrik konnektörünün yanlış bağlanması.
  • Arızalı PCM.
  • Valf vakum kontrollü ise vakum kaçakları.

Arıza kodu P0046 nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P0046’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Elektrik devresini kontrol ederek başlayın. Bunu yapmak için, solenoidin enerjili ve topraklanmış olduğunu kontrol edin. Bu kontroller yapılırken, bir diyagnoz aleti kullanılarak solenoidin açılması için komut verilmelidir. Güç veya topraklama yoksa, nedenini belirlemek için fabrika kablo bağlantı şemasına bakın.
  2. Ardından turboşarjı/süperşarjı kontrol edin. Turboşarjı/süperşarjı hasar veya kalıntı açısından kontrol etmek için hava girişini sökün. Hasar tespit edilirse üniteyi değiştirin.
  3. Konum sensörünü / basınç sensörünü ve devresini kontrol edin. Çoğu durumda konum sensörüne giden üç kablo (güç, toprak ve sinyal) olmalıdır. Her üç kablonun da mevcut olup olmadığını kontrol edin.
  4. Kontrol solenoidini test edin. Bazı durumlarda solenoidi bir ohmmetre ile iç direncini kontrol ederek kontrol edebilirsiniz. Spesifik veriler için fabrika onarım bilgilerine başvurmak faydalı olacaktır. Çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için solenoidi güç ve toprağa da bağlayabilirsiniz.

Sorunları teşhis etme ve çözme

Turbo şarjı kontrol sisteminin gözle muayenesiyle başlayarak P0046 arızasını diyagnoz edin. Gevşek bağlantılar, hasarlı kablolar, vakum kaçakları vs. olup olmadığına bakın. Ardından sorun için servis bültenlerini (TSB) kontrol edin. Hiçbir şey bulunamazsa, adım adım sistem teşhisi ile devam etmeniz gerekecektir.

Bu kodun test edilmesi araçtan araca değiştiğinden, aşağıda genelleştirilmiş bir prosedür açıklanmaktadır. Sistemi doğru bir şekilde kontrol etmek için üreticinin diyagnostik blok diyagramına başvurmanız gerekecektir.

Diyagnoz aletini kullanarak kontrol solenoidine konum değiştirme talimatı vererek sistemi test edin. Motor devrini yaklaşık 1200 rpm’ye yükseltin. Solenoidi açık ve kapalı arasında değiştirin.

Motor devri değişmeli ve diyagnostik ünitesindeki PID sensörünün konumu da değişmelidir. RPM dalgalanıyor ancak PID pozisyon/basınç regülatörü değişmiyorsa sensörde veya devresinde bir sorun var demektir.

RPM değişmezse, sorun kontrol solenoidinde, turboşarjda/süperşarjda veya kablo tesisatındadır.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P0046 ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Audi (Q7)
  • Chevrolet (TrailBlazer)
  • Chrysler
  • Dodge
  • Ford (Transit)
  • Jeep (Commander, Grand Cherokee)
  • Kia
  • Land Rover (Discovery)
  • Mercedes-Benz
  • Nissan
  • Peugeot (Boxer)
  • Toyota (Hilux, Land Cruiser, Prado)
  • Volkswagen (Passat, Touareg)

Arıza kodu P0046 ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P0045, P0047, P0048, P0049, P004A, P0068, P2196, P2198.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin