Hata kodu P012E – turboşarj/süperşarj giriş basınç sensörü devresi kesintili/hatalı (gaz kelebeği valfinin alt akış yönünde)

Hata kodu P012E “turboşarj/süperşarj giriş basınç sensörü devresi kesintili/hatalı (gaz kelebeği valfinin alt akış yönünde)” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “Turbocharger/Supercharger Inlet Pressure (TCIP) Sensor Circuit Intermittent/Erratic (Downstream of throttle valve)” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P012E hatasının kodunun çözülmesi

Kayıtlı bir arıza kodu P012E, kontrol modülünün (PCM) turboşarj veya süperşarj sisteminde bir sorun tespit ettiğini gösterir. Bu durumda turbo şarjı giriş basınç sensörü devresinde kesintili bir sinyal tespit edilmiştir. Gaz kelebeği valfinden sonra.

Hata kodu P012E – turboşarj/süperşarj giriş basınç sensörü devresi kesintili/hatalı (gaz kelebeği valfinin alt akış yönünde)

Cebri endüksiyon sistemlerinde, giriş basıncı o anda gerekli olan güce göre değiştirilmeli ve ayarlanmalıdır. Bu amaçla bir takviye ayar valfi kullanılır. Bu, motora ideal bir yakıt/hava karışımı sağlamak için motor kontrol modülü tarafından izlenir ve kontrol edilir.

Bu, turboşarj/şarjör kanatlarının mekanik olarak ayarlanmasıyla yapılır. Bıçaklar, yanma odasına hava besleyen süperşarj miktarını ayarlamaktan sorumludur. PCM süper şarj cihazının kontrolünü kaybederse, bu durum motorun düzensiz çalışmasına yol açar.

Motor kumanda modülü turbo şarjı giriş basınç sensörü devresinde kesintili bir sinyal tespit ettiğinde arıza kodu P012E devreye girer. Bu, hangi spesifik giriş sensöründe arıza olduğunu ve yerini gösterir. Yani, gaz kelebeğinden sonra.

Bunun ardından kontrol ünitesi motor uyarı lambasını (CEL) yakar. Ve hata, takviye kontrol sisteminde bir hata olarak hafızaya kaydedilir.

MIL kontrol lambasının gösterge tablosunda etkinleşmesi için birkaç arıza döngüsü gerekebilir.

Arıza belirtileri

Sürücü için P012E hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Devirlerde kayma ve ayrıca rölantideyken durma girişimleri.
  3. Rölantide veya yük altında sarsıntılı/eksik ateşleme.
  4. Motor hızlandırılamıyor ve gaz kelebeği tepkisi tepkisiz.
  5. Motor performansında azalma.
  6. Artan yakıt tüketimi.
  7. Artan motor gürültüsü, tıkırtı ve tıkırtı da mevcut olabilir.
  8. Araç bir acil durum moduna girebilir.

P012E arıza kodunun önem derecesi semptomlara bağlı olarak orta ila yüksek olabilir. Dahili motor bileşenlerine zarar verme riskiniz olduğundan bu arıza göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle cebri endüksiyon sistemi arızasının mümkün olan en kısa sürede giderilmesi sizin yararınıza olacaktır.

Hata nedenleri

Kodu P012E, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • Turbo şarjı giriş basınç sensörü arızalı.
  • Konnektörlerde veya kontaklarda yüksek dirence neden olan korozyon.
  • Aşınmış veya kısa devre yapmış kablo demeti.
  • Tıkalı veya hasarlı hava filtresi.
  • Egzoz gazı kaçağı.
  • Bazen bunun nedeni arızalı bir PCM modülüdür.

Arıza kodu P012E nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P012E’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Bir OBD-II tarama aleti kullanarak kayıtlı tüm verileri ve hata kodlarını okuyun.
  2. Hata kodlarını bilgisayar belleğinden silin ve P012E hatasının tekrar görünüp görünmediğini anlamak için aracı test sürüşüne çıkarın.
  3. Turbo şarjı giriş basınç sensörünü kontrol edin.
  4. Hava filtresini kontrol edin, değiştirilmesi gerekebilir.
  5. Konnektör ve kablo tesisatını hasar, gevşeklik ve korozyon açısından test edin.
  6. PCM modülünü kontrol edin.

Sorunları teşhis etme ve çözme

Türbinler tipik olarak dakikada 100.000 ila 150.000 devir gibi inanılmaz hızlarda dönerler. Dengesizliğe veya rulmanda temiz yağ eksikliğine karşı toleranssızdırlar.

P012E hatası için teşhis süreci en iyi şekilde en yaygın turbo sorunlarıyla başlatılır. Bunlar için vakum ölçer ve komparatör gibi aletler gerekecektir.

Vakumun kontrol edilmesi

Motorun düzgün çalıştığını, ateşleme atlaması veya arızalı bir patlama sensörüyle ilgili kodlar olmadığını kontrol edin. Ardından, turboşarj çıkışındaki, ara soğutucudaki ve gaz kelebeği gövdesindeki kelepçelerin sıkı olup olmadığını kontrol edin.

Emme manifoldunu vakum hortumları da dahil olmak üzere her türlü sızıntı açısından inceleyin. Kolu gaz kelebeği valfinden çıkarın. Valfi manuel olarak çalıştırın, takviyede düşüşe neden olan sıkışmış bir valf arayın.

Takviye basıncının ölçülmesi, turboşarj kontrolü

Emme manifoldunda deliksiz bir vakum bulun ve bir vakum göstergesi takın. Motoru çalıştırın. Rölanti devrinde motor 1-1,5 atmosferlik bir vakuma sahip olmalıdır. 1 atmosferden azsa katalitik konvertör arızalıdır ve takviyeye izin vermez.

Motoru hızla 5000 d/d’ye kadar hızlandırın ve gaz kelebeğini serbest bırakarak takviye basıncını gösteren vakum göstergesini izleyin. Takviye basıncı 1,3 atmosferin üzerine çıkarsa baypas valfi arızalıdır.

Motoru durdurun ve soğumasını bekleyin. Türbin egzoz hortumunu çıkarın ve kanatların muhafazaya sürtünmediğinden emin olmak için içine bakın. Turboşarjda bükülmüş veya eksik kanatlar veya yağ olup olmadığına bakın. Bıçakları elle döndürerek turboşarj arızasına işaret eden bir direnç olup olmadığına bakın.

Silindir bloğundan orta yatağa giden yağ borularını ve yataktan yağ karterine giden dönüş hattını sızıntı açısından inceleyin. Türbin çıkışına bir komparatör yerleştirin ve türbin milini döndürün. Eksenel boşluk 0,003’ü aşarsa, merkez yatak arızalıdır.

Kablo tesisatı ve basınç sensörü

Tüm kontrollerden sonra herhangi bir sorun bulunmazsa, ancak P012E kodu kaybolmadıysa, elektrik bileşenleri kontrol edilmelidir. Sensör ve ilgili devreler test edilmelidir.

Kablo demetini ayırın ve kontrol devresini test edin. Güç kaynağı devresinde 12 volt olup olmadığını kontrol edin. Kontak açıkken göstermeleri gerekir. Mevcut değillerse veya kontak kapalıyken mevcutlarsa, PCM’den sensöre giden kabloları onarın.

Topraklamanın sağlam olup olmadığını kontrol edin. Test lambasını artı aküye bağlayın ve diğer ucunu sensör toprak devresine dokundurun. Gösterge lambası yanmazsa, bu arızalı bir devre olduğunu gösterir.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P012E ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Dodge
  • Ford
  • Honda
  • Nissan
  • Saturn
  • Subaru

Arıza kodu P012E ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P012A, P012B, P012C, P012D.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin