Hata kodu P202D – indirgeyici kaçak

Hata kodu P202D “indirgeyici kaçak” gibi görünüyor. Genellikle OBD-2 tarama aleti yazılımında bu isim İngilizce olarak “Reductant Leakage” şeklinde yazılabilir.

Teknik açıklama ve P202D hatasının kodunun çözülmesi

Kaydedilen kod P202D, Güç Aktarım Sistemi Kontrol Modülünün (PCM) bir geri kazanıcı sızıntısı tespit ettiği anlamına gelir. Bu kod sadece dizel motorlu araçlarda görüntülenir.

Hata kodu P202D – indirgeyici kaçak

Egzoz gazı devridaim (EGR) sistemleri egzoz gazlarındaki NOx’i azaltmak için tasarlanmıştır. Ancak günümüzün yüksek güçlü dizel motorları yalnızca EGR ile katı emisyon standartlarını karşılayamaz.

Bu nedenle, kirleticileri etkisiz hale getirmek için dizel partikül filtreleri, katalitik konvertörler ve NOx kapanları da kullanılmaktadır. Seçici katalitik indirgeme (SCR) sistemleri bu nedenle icat edilmiştir.

SCR sistemleri partikül filtresi veya katalitik konvertörden önce egzoza bir indirgeyici bileşik (üre) enjekte eder. Hassas zamanlamalı enjeksiyon, filtre elemanının sıcaklığını artırır ve daha verimli çalışmasını sağlar.

Sonuç olarak, filtre elemanı daha uzun ömürlü olur ve daha az zararlı egzoz gazı yayar.

Tüm SCS sistemi ya PCM tarafından ya da PCM ile iletişim kuran ayrı bir kontrolör tarafından izlenir ve kontrol edilir. Kontrolör, indirgeyici madde enjeksiyonu için uygun zamanı belirlemek üzere O₂, NOx ve egzoz sıcaklık sensörlerini izler.

İndirgeyici madde besleme pompası, gerektiğinde DEF sistemini basınçlandırmak için kullanılır. PCM sürekli dalgalanmalar ve yük yüzdesi için besleme pompası voltajını izler. PCM ayrıca sistemde bir sızıntı olup olmadığını belirlemek için indirgeyici madde besleme sistemindeki bir veya daha fazla basınç sensörünü izler.

PCM bir restoratör sızıntısı tespit ederse, basınç sensörlerinden gelen verilere göre P202D kodu kaydedilir. Arıza Gösterge Lambası (MIL) da yanabilir.

Arıza belirtileri

Sürücü için P202D hatasının ana belirtisi MIL’in (Arıza Gösterge Işığı) yanmasıdır. Kontrol motoru veya sadece ‘kontrol motoru ışığı’ olarak da adlandırılır.

Kendilerini şu şekilde de gösterebilirler:

  1. Kontrol panelindeki “Motoru kontrol et” kontrol lambası yanacaktır (kod bir arıza olarak kaydedilecektir).
  2. Diğer ilgili arıza kodları da mevcut olabilir.
  3. Azaltılmış motor gücü çıkışı.
  4. Egzoz borusundan siyah duman çıkıyor.
  5. Artan yakıt tüketimi.
  6. Motor acil durum çalışma moduna girecektir.

Kaydedilen arıza kodu P202D ciddi olarak ele alınmalı ve mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır. SCR sistemi devre dışı kalarak kurum filtresine ve katalitik konvertöre zarar verebilir.

Hata nedenleri

Kodu P202D, aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının meydana geldiği anlamına gelebilir:

  • İndirgeyici sıvı tankında veya hatlarında sızıntı.
  • İndirgeyici madde pompasında dahili sızıntı.
  • İndirgeyici madde tankında arızalı basınç sensörü.
  • Sensör devresinde açık veya kısa devre.
  • Restoratör kontrol modülüyle ilgili bir sorun.
  • Onarıcı kontrol modülü devresinde kötü elektrik bağlantısı.
  • Nadir durumlarda, PCM arızası veya programlama hatası.

Arıza kodu P202D nasıl silinir veya sıfırlanır

Hata kodu P202D’da sorun giderme ve düzeltme için önerilen bazı adımlar:

  1. Bir OBD-II tarama aleti kullanarak kayıtlı tüm verileri ve hata kodlarını okuyun. P202D hatasının ne zaman ve hangi koşullar altında ortaya çıktığını öğrenmek için.
  2. Arıza kodlarını bilgisayar belleğinden silin ve arızanın tekrar ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için aracı test sürüşüne çıkarın.
  3. Hata kodu tekrar görünürse, elektrik kablolarını ve konektörleri görsel olarak inceleyin.
  4. Sistemde sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
  5. Redüktör tankındaki basınç sensörünü gözle inceleyin ve test edin.
  6. Gerekirse, rezervuar basınç sensörünü ve arızalı kabloları değiştirin.
  7. Onarıcı kontrol modülünü kontrol edin.
  8. Herhangi bir kusur yoksa, PCM modülünü ve yazılım parçasını kontrol edin.

Sorunları teşhis etme ve çözme

P202D sorununu giderme işlemine başlamadan önce, aracınızla ilgili Teknik Servis Bültenlerini (TSB) incelemelisiniz. Bazı durumlarda bu, sizi doğru yöne yönlendirerek çok zaman kazandırabilir.

Geri kazanım sisteminin basınç kaybetmediğinden emin olun, basınç pompasını açın ve sistemde harici sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Redüktör sistemini manuel olarak kontrol etmek için bir yakıt basınç test cihazı kullanın.

Besleme pompasında ve enjektörde sızıntı olup olmadığını kontrol edin, sızıntı varsa diyagnoza devam etmeden önce onarılmalıdır.

Diyagnozun kendisi, restoratör sistemi kablo demetlerinin ve konnektörlerinin görsel olarak incelenmesiyle başlamalıdır. Yanmış veya hasar görmüş kablolar ve konektörler teste devam etmeden önce onarılmalı veya değiştirilmelidir.

Bir multimetre kullanarak SCR kontrol sistemine giden güç kaynağını test edin. Yanlış teşhisten kaçınmak için devre yüklüyken sigortaları kontrol edin.

Geri kazanım sisteminin basınç sensörlerini üreticinin spesifikasyonlarına göre test etmek için bir multimetre kullanın. İzin verilen maksimum parametreler dahilinde test edilmeyen bileşenler kusurlu olarak kabul edilmelidir.

Geri kazanım besleme pompası servis edilebilir durumdaysa, sigorta panelinden, PCM’den ve kontak anahtarından gelen giriş ve çıkış sinyal devrelerini test etmek için bir multimetre kullanın. P202D hatasını test etmek için bir multimetre kullanmadan önce tüm kontrol ünitelerinin bağlantısını kesin.

Bu kodun yaygın bir nedeni, dahili bir sızıntıya sahip olabilen redüktör pompasıdır.

Bu sorun hangi araçlarda daha yaygındır

Kod P202D ile ilgili sorun çeşitli makinelerde meydana gelebilir, ancak bu hatanın hangi makinelerde daha sık meydana geldiğine dair istatistikler her zaman vardır. İşte bunlardan bazılarının bir listesi:

  • Chevrolet
  • Dodge
  • Ford
  • Mercedes-Benz (Vito, W203)
  • Toyota
  • Volvo

Arıza kodu P202D ile bazen başka arızalarla karşılaşmak mümkündür. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir: P202A, P202B, P202C, P202E, P202F.

Video

Makale hakkında geri bildirim
Arkadaşlarınızla paylaşın
AutoNevodTR | OBD-2 araç arızalarının teknik açıklaması ve çözümleri
Bir yorum ekleyin